Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2007 00:21 - НЛП
Автор: iihristov Категория: Други   
Прочетен: 1438 Коментари: 2 Гласове:
0



Невролингвистичното програмиране: Как да моделираме собственото си съвършенство

Динамичното развитие в света през последните години налага нов начин на мислене и нови умения, прави гъвкавостта и комуникативността задължителни качества на съвременния мениджър. От наличието или липсата на тези качества в много случаи зависи чисто практическото оцеляване на конкретната компания в днешната силно конкурентна среда. Ето защо учени и практици хвърлят огромни усилия за разработването на различни концепции и подходи, които да помогнат на бизнеса да се адаптира към изискванията на икономическата среда. Едно от най-важните постижения в това отношение, което постепенно навлиза и в България, е невролингвистичното програмиране (НЛП).  Какво е НЛП? НЛП възниква в средата на 70-те години на миналия век в Калифорнийския университет в Санта Круз (UCSC), САЩ - в Силиконовата долина, след задълбочено изучаване и моделиране на „съвършенството“ у човека и най-вече в общуването между хората. Негови създатели са Ричард Бендлър и Джон Гриндър. По това време Бендлър е студент по математика, който започва да изучава и психотерапия, а Гриндър е професор по лингвистика. Днес НЛП се смята за една от най-мощните и бързо развиващи се световни концепции и подходи за повишаване на ефективността на човешката дейност както в личностен аспект, така и при управлението на организациите. Тази методология е широко разпространена и утвърдена в целия свят.  По своята същност НЛП днес е една развиваща се поведенческа наука. Нейното име - невролингвистично програмиране, се появява в началото на 1976 г. като работно заглавие, символизиращо връзката между физиология, език и мислене. То обаче бързо получава популярност и се запазва и досега.

Какво означава НЛП?

Невро: В основата на нашите мисли и чувства е нашата физиология, т.е. възприемането на света чрез нашите сетива - зрение, слух, осезание (чувства), мирис, вкус.

Лингвистично: Човешкият език е продукт на нервната система влияе и върху нея. Успехът на процеса на общуване се определя в значителна степен от нашите умения да използваме ефективно езика.

Програмиране: Такива важни мисловни процеси в човешката практика като учене, запомняне, творчество са функция от невролингвистични програми, целящи постигане на определен резултат. Хората си взаимодействат със света именно чрез тези свои вътрешни програми или стратегии. За своето развитие НЛП черпи идеи и се основава на концепции от много различни области на науката - антропология, теория на системите, обща семантика, трансформационна граматика, кибернетика и т.н. Особено значение има фактът, че НЛП възниква и започва да се развива именно в Силиконовата долина - там, където е създаден и първият персонален компютър.

Каква е ползата от НЛП?

НЛП е начин на мислене и комплекс от инструменти за изграждане на умения. То може да помогне за изграждане на по-добри умения в следните направления:

- ефективно делово общуване

- формулиране на ефективни цели и тяхното постигане

- управление на собственото ни състояние

- справяне с промените при взаимодействие със заобикалящата ни среда.

Уменията за делово общуване са жизненоважни за успеха на мениджъра, фирмения търговец, специалиста в отдел „Човешки ресурси“ и изобщо на всеки представител на деловия свят. Ежедневно те провеждат срещи и съвещания, разговарят по телефона, изпращат писма, правят презентации пред различни по големина аудитории, интервюират кандидати за работа, оценяват и съветват своите служители. Ефективността на всички тези форми на делово общуване определя до голяма степен успеха на техните фирми и организации, техния личен успех. НЛП помага за изграждане на умения за успешно общуване. Невролингвистичното програмиране предлага различни модели, сред които са моделът за изграждане на атмосфера на комфорт и взаимно разбирателство (rapport) в процеса на общуване; моделът за наблюдаване и определяне на начина на мислене на събеседника, както и моделът за възстановяване на липсваща/деформирана информация в речта на събеседника. Практиката показва, че атмосферата на комфорт и взаимно разбирателство в деловото общуване е определяща при вземане на делови решения (до 90% според някои проучвания). Моделът, който НЛП предлага за създаване на такава атмосфера, най-общо представлява възприемане на елементи от поведението на събеседника. Например неговия естествен ритъм, тоналността на гласа му и „ключовите“ думи, които той използва в разговора. Осъществен дискретно, този процес на „съгласуване на поведението“ изпраща към събеседника послание: „Аз искам да бъда като вас“ и по същество се възприема от него като проява на уважение. Около нас има редица „естествени таланти“, които правят всичко това интуитивно. Тези хора са смятани за чаровни събеседници, родени с дарбата да общуват. В случая голямата заслуга на НЛП е, че разкрива тайната на таланта да се общува и предлага модели, с помощта на които всеки може да усвои такива умения. Друг модел на НЛП позволява, като наблюдаваме събеседника, да определим неговия начин на мислене. Тоест дали в мислите му преобладават образи, звуци или пък чувства. По такъв начин ние се научаваме да говорим на езика на събеседника, както и да разбираме същността на езика на тялото. Много често това е решаващо за успеха на общуването.

Умението да се поставят цели е основата на професионалния успех, а и на успеха в живота изобщо. Правилното формулиране на целта има много голямо значение за постигане на желания резултат. От управленската теория е добре известна една вече класическа формулировка (модел) - SMART, т.е. целта трябва да бъде специфична, измерима, постижима, реалистична и определена във времето. Представете си, че искате да приложите този модел, за да постигнете успех в жизненоважна за вас среща с много „труден“ събеседник. Някои от неговите елементи наистина са приложими, но сред тях липсва най-важното - вашето участие. Ето защо като едно по-нататъшно развитие на този модел НЛП предлага т.нар. добре формулирана цел. Според този модел една цел може да бъде ефективна, ако тя е:

- изразена положително

- определена и оценена чрез сетивни възприятия (доказателства)

- осъществена лично от този, който я желае

- пригодена да запазва положителното в сегашното състояние

- хармонизирана с вашата околна среда, т.е. с вашия свят (система)

Такава формулировка представлява един своебразен „психологически магнит“, който ни „тегли“ от сегашното състояние към желаното бъдещо състояние, към постигане на желания резултат.

 

Какво е скритото послание на тези критерии за добре формулирана цел?

Да бъде изразена положително означава да определим и да се стремим към резултат, който желаем, а не да избягваме нещо, което не желаем. Формулирането на целта с помощта на негативен израз (например „Не трябва да допуснем неизпълнение на плана“), е все едно да отидем да пазаруваме със списък на нещата, които не искаме да купим. Негативно изразените цели са много трудни (ако не и невъзможни) за осъществяване, защото те фокусират нашето внимание върху това, което не желаем. Негативно формулирана цел може лесно да се трансформира в положителна с помощта на въпрос от типа „какво искам вместо това“.

Да се основава на сетивни „доказателства“ Как ще разберем, че сме постигнали целта си? Практиката показва, че доказателствата за това можем да получим единствено чрез сетивата си. Така че предварително трябва да си представим какво (точно) ще виждаме, какво (точно) ще чуваме, какви (точно) чувства ще изпитваме, когато постигнем целта си. По същество това е „проектиране“ на нашето вътрешно емоционално състояние, свързано с постигането на желана цел. Този комплекс от желани бъдещи възприятия е именно онзи психологически магнит, който ни тегли към постигането на целта.

Това на практика е процес на създаване на желано от нас бъдеще.

Да бъде осъществена лично от този, който я желае, т.е. да зависи от мен. Това изисква човек да е наясно с ресурсите, с които разполага - лични качества и умения, опит; други хора, които ще имат отношение към постигането на целта; финансови и други средства.

Да запазва положителното в сегашното състояние. Неизбежно сегашното (нежелано) състояние ще има и положителни страни. Какво трябва да направим, за да ги запазим, когато осъществим целта си и ситуацията като цяло се промени? Например има хора, които са убедени, че пушенето по принцип е вредно, но, от друга страна, да изпушиш една цигара с чаша хубаво кафе и в добра компания е толкова приятно… Тоест, ако се откажем от цигарите, с какво да заменим това удоволствие?

Постигането на целта да бъде в хармония с моя/нашия „свят“ Това може да се изясни с помощта на въпроси от типа: Какви ще са последиците/ резултатите от постигането на тази цел, как тази цел се отнася към моите/ нашите глобални и дългосрочни планове, необходимо ли е да се постигнат някои по-малки, предварителни цели. И накрая: Как „усещам“ тази цел? Моя ли е? Уверен ли съм, че ми е необходима? Ако отговорът е да, трябва да пристъпя към създаване на конкретен план за действие. Умението да се управлява собственото състояние е едно от най-важните умения за успех във всяка човешка дейност. В едно проучване за лидерските качества на въпроса „как се справяте със сложни проблеми в условията на неяснота и конфликти“ огромното болшинство мениджъри отговаря: „В такива моменти най-важно е състоянието ми в момента. Ако съм в необходимото състояние, дори на първо време да не зная какво точно трябва да направя, увереността и вдъхновението ще ми дадат отговора!“ НЛП предлага модел за усвояване на умението да избираме, да променяме и даже да проектираме нашето състояние. Тайната на това умение се състои в използването на стимули, които да включват нашите ресурси. Ресурс за нас може да бъде споменът за ситуация, в която сме проявили увереност, изобретателност и сме се справили с труден проблем. Според НЛП всеки човек или има всички ресурси, от които се нуждае, или може да си ги създаде. Няма хора без ресурси, има само човешки състояния, за които не са осигурени ресурси. Очевидно тук не е възможно да се разкаже изчерпателно за НЛП и за ползата от него. Целта е преди всичко да се привлече вниманието към възможностите, които предлага тази методология за професионално и личностно развитие, към потенциала й за моделиране и развитие на лидерски умения.

 



Тагове:   НЛП,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Българският блог за Невролингвистично програмиране (НЛП)
16.01.2007 16:10
http://changewire.info/
цитирай
2. анонимен - опера мини бесплатная
31.01.2012 23:10
Браузер доступен в виде приложения J2ME и способен работать на телефонах, поддерживающих как MIDP 1, так и MIDP 2. На данный момент является доминирующим браузером для мобильных устройств, поддерживающих платформу J2ME. Используя Opera Mini, пользователь имеет возможность просматривать с телефона любые WAP- и WWW-страницы, аналогично тому, как это делается при помощи полноценного браузера. Вид страниц весьма мало отличается от оригинального. Кроме того, браузер позволяет читать и подписываться на RSS каналы. http://newminiopera.ru/ opera mini 6.5 Скачать opera mini 6.5
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iihristov
Категория: Бизнес
Прочетен: 35798
Постинги: 8
Коментари: 7
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930